Valikko

Ajankohtaista / Järjestöjen yhteistyö-ilta to 6.10 klo 18 kunnanviraston valtuustosalissa (Teams-linkki tekstin lopussa)

Järjestöjen yhteistyö-ilta to 6.10 klo 18 kunnanviraston valtuustosalissa (Teams-linkki tekstin lopussa)

Tietoa kuuntelutoiminnosta

22.9.2022
Kuhmoisissa toimivien yhdistysten, seurakunnan ja kunnan kulttuuritoimen edustajille

YHTEISTYÖ KESÄN TAPAHTUMAJÄRJESTÄMISESSÄ

Kuhmoisissa toimivat järjestöt tarjoavat kesäaikaan monipuolisen joukon tapahtumia. Ne vilkastuttavat ja monipuolistavat Kuhmoisten elämää. Niin osanottajissa kuin järjestäjäaktiiveissa on runsaasti vakinaisten asukkaiden ohella kausiasukkaita. Päättyneen kesän kuluessa on käyty tapahtumien yhteydessä järjestöjen edustajien kesken keskustelua siitä, että yleisömäärät tapahtumissa ovat usein jääneet pieniksi. Järjestelytehtävät kasautuvat pienen joukon harteille. Yhdistysten luottamustehtäviin on vaikea saada henkilöitä.

Kuhmoisten kunnan, Kuhmoisten Yrittäjät ry:n ja Kuhmoisten vapaa-ajan asukkaat ry:n yhteinen kausiasukastoimikunta kävi kokouksessaan 1.9. keskustelua siitä, mitä voitaisiin tehdä tapahtumien vetovoiman parantamiseksi sekä suuremman toteuttajajoukon ja uusien aktiivien saamiseksi kantamaan vastuuta tapahtumista. Kokouksessa päätettiin kutsua pikaisella aikataululla koolle Kuhmoisissa toimivat yhdistykset ja kunnan kulttuuritoimen edustajat keskustelemaan siitä, miten kesäajan tapahtumajärjestämisessä voitaisiin tehostaa yhteistoimintaa. Elinkeinokoordinaattori Panu Anttila lupautui kutsumaan kokouksen koolle.

Kokouskutsu on lähetetty suoraan sellaisten yhdistysten edustajille, joilla on ollut kulttuuripitoisia yleisötapahtumia. Kyläyhdistyksistä kutsu on mennyt vain mittavimmin laajempia tapahtumia toteuttaneille, mutta kutsua voi vapaasti jakaa myös muille kiinnostuneille. Seurakunnan paikallisia edustajia on kutsuttu mukaan, koska hengelliset tapahtumat ovat osa Kuhmoisten kesää.

Kuhmoisissa on pyritty koordinoimaan tapahtumien aikatauluja siten, että tapahtumat eivät verottaisi toistensa osanottajia. Kesäajan lyhyyden takia on vaikea välttyä tapahtumien kasautumiselta. Lisäksi kesäaikaan kasautuvat perhejuhlat ja sukutapaamiset. Tilannetta helpottaisi, jos voitaisiin keskittää voimavarat harvempiin, mutta vetovoimaisempiin tapahtumiin. Ari Kajander esitti kausiasukastoimikunnassa ratkaisuksi monipuolista megatapahtumaa mallia Kuhmon kamarimusiikki, Sysmän Suvisoitto, Kaustisen kansanmusiikkifestivaali. Tapahtuman ei tarvitsisi olla mainittujen esimerkkien tapaan musiikkitapahtuma, vaan niissä tulisi olla monipuolista ohjelmaa, mm. ohjelmaa, joka houkuttelisi lapsiperheet lähtemään mökeiltä tapahtumaan. Mainitut megatapahtumat eivät ole syntyneet hetkessä, vaan lähteneet usein pienestä alusta eli yhteistyössä voitaisiin edetä pienin askelin.

Megaluokan tapahtuma voisi olla kehiteltävissä nykyisten suurimpien yleisötapahtumien pohjalta. Tapahtuma vaatisi palkkiotoimisen yrityspohjalla toimivan ammattimaisen tapahtumajärjestäjän, jolla olisi hyvät verkostot esiintyjiin, hyvä markkinointiosaaminen sekä hyvä organisointikyky ja talousosaaminen. Tällaiseen megatapahtuman käytännön toteuttamiseen kuhmoislaiset järjestöt voisivat sitoutua sopivaksi katsomallaan vapaaehtoistyön panoksella. Tapahtumajärjestäjän palkkioon ja palveluostoihin kunta voisi myöntää mukana olevien yhdistysten yhteisestä hakemuksesta kohdeavustusta. Mahdollinen tapahtuman tuotto voitaisiin jakaa yhdistyksille niiden antaman vapaaehtoistyöpanoksen suhteessa.

Panu Anttilan kutsumana asiantuntijana Sari Vallenius kertoo kokouksessa näkemyksiään tuloksellisesta tapahtumajärjestämisestä. Mukaan tulevat yhdistykset tekisivät tapahtumasta kirjallisen hankesopimuksen, joka sisältäisi osapuolten vastuut sekä yhteistyön hallinnolliset ja taloudelliset järjestelyt. Tapahtumaidean kehittely ja sopimusluonnoksen valmistelu tapahtuisi talkootyönä.

 

Pentti Rauhala
Kuhmoisten kausiasukastoimikunnan pj.

TEAMS-LINKKI

Jaa tämä sivu

Facebookissa

Copyright 2017 © Kuhmoisten kunta

Nopeuden ja turvallisuuden takaa webStage - Teknologia & Design © online.fi