Valikko

Palvelut / Asuminen ja rakentaminen

Hiilineutraali kunta

Tietoa kuuntelutoiminnosta

Kuhmoisten kunta on osallistunut neljän muun kunnan kanssa vuodesta 2008 Kohti hiilineutraalia kuntaa
-hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on energia- ja materiaalitehokkuutta parantamalla sekä uusiutuvaa energiaa hyödyntämällä vähentää kunnan alueella syntyviä ilmastopäästöjä 80 % vuoteen 2030 mennessä (vuoden 2007 tasosta).

Hankkeen avulla pyritään näyttämään esimerkkiä muille ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Hankkeella tuetaan kuntien tulevaisuuden kehitystä ja edistetään ilmastomyönteisen teknologian käyttöönottoa. Nyt kehitettävät toimintatavat ovat jatkossa hyödynnettävissä laajemmin Suomessa ja ulkomailla. Hanke perustuu elinkeinoelämän, tutkijoiden ja julkishallinnon yhteistyölle, jonka ovat käynnistäneet kuusi ilmastonmuutoksesta huolestunutta yritysjohtajaa, Devoi Oy ja Suomen ympäristökeskus (SYKE).

Tutkijat, asiantuntijat, yritykset, virkamiehet, päättäjät ja kuntalaiset ideoivat ja räätälöivät yhdessä ratkaisuja, joilla voidaan vähentää etenkin liikenteen, asumisen ja ruuan päästöjä. Tavoite on, että niin kunta, kansalaiset kuin elinkeinoelämäkin sitoutuvat yhteiseen tavoitteeseen kasvihuonepäästöjen vähentämisessä sekä lyhyellä (2-5 vuotta) että pitkällä (6-20 vuotta) tähtäimellä.

Suomen ympäristökeskus on yhteistyössä Benviroc-yrityksen kanssa tehnyt päästöseurantaan liittyvän laskurin. Näin HINKU-kunnissa - Parikkalassa, Padasjoella, Kuhmoisissa, Mynämäellä ja Uudessakaupungissa - voidaan seurata liikenteen, sähkön ja lämmityksen aiheuttamia päästöjä lähes reaaliajassa.

Reaaliaikainen päästöseuranta:

Kartta aktivoituu hiiren osoittimella. Klikkaa haluamaasi lääniä ja oikealle ilmestyy diagrammina ko. alueen päästötiedot. Diagrammia klikkaamalla saat suuremman kuvan selityksineen. Voit edetä kartalla läänikohtaisesta tiedosta maakuntiin ja kuntiin.

 

Tärkeimpiä toimenpiteitä ilmastopäästöjen vähentämiseksi Kuhmoisissa ovat olleet muun muassa:

 

  • uusiutuvan energian potentiaalin arviointi
  • liittyminen kuntien energiaohjelmaan (KEO)
  • kunnan kiinteistöjen epäviralliset energiakatselmukset
  • paikallisten yritysten energiainvestoinnit
  • asukkaiden lämmitysenergiaratkaisut, mm. maalämpö
  • energiaillat asukkaille
  • energianeuvojan palvelut asukkaille
  • energiansäästösalkku asukkaiden lainattavaksi 

 

Lisätietoa Hiilineutraalikunta.fi

                                                 
Katso päästövähennyskohteet kartalla

 

Jaa tämä sivu

Facebookissa

Copyright 2017 © Kuhmoisten kunta

Nopeuden ja turvallisuuden takaa webStage - Teknologia & Design © online.fi